Buddha statue covered in earth

3000 buddhastatuer dukket opp av bakken

Nye makthavere ville utrenske buddhismen i Kina.

15. november 2012

Tusenvis av buddhastatuer av uvurderlig verdi har dukket opp av bakken nord i Kina. I nærheten av Handan, som ligger ca. 400 km sør for hovedstaden Beijing, har arkeologene gravd ut rundt 3000 statuer av den indiske religionsgrunnleggeren. Oppdagelsen blir betegnet som den største i sitt slag i Kinas nyere historie.

Buddhastatuene varierer i høyde fra cirka 20 centimeter og opptil menneskestørrelse. De aller fleste er hugd ut i hvit marmor, mens et fåtall består av kalkstein. Flere av figurene bærer inskripsjoner og har spor etter de originale fargene, selv om statuene er rundt 1500 år gamle. Man tror at buddhastatuene stammer fra det østlige Wei-dynastiet og det nordlige Qi-dynastiet som styrte i Nord-Kina fra 534 til 577 e.Kr.

Hvorfor de mange figurene i sin tid havnet i et hull i bakken, er en gåte. Men forskerne tror at de ble begravd etter Qi-dynastiets fall i 577 fordi de nye herskerne ville utrenske buddhismen i riket og i stedet gjeninnføre den gamle konfutsianske religionen. Sannsynligvis ble templene tømt for religiøse gjenstander som ble samlet sammen og gravd ned i hullet som nå er funnet. En annen mulighet er at buddhistmunkene selv fjernet statuene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: