Witch bottle

Negler og urin holdt heksene borte

På en byggeplass i London er det for første gang funnet en hekseflaske der innholdet var intakt

23. november 2009

Ta en håndfull spiker, en hjerteformet skinnbit, en hårlokk, åtte bøyde messingnåler, litt navlelo, ti avklipte negler og legg alt sammen i en flaske. Tilsett urin, forsegl flasken omhyggelig og grav den ned foran hovedinngangen.

Slik lød oppskriften som skulle skremme bort hekser i 1600-tallets England. Heksehysteriet var da på sitt mest intense, og frykten for svart magi gjennomsyret samfunnet. Ved å lage en hekseflaske trodde folk at de kunne verge seg mot det onde, og i tidens løp er det funnet mer enn 200 tomme hekseflasker i Storbritannia.

300 år gammel urin

På en byggeplass i London fant man nå for første gang en hekseflaske der innholdet var intakt. Kjemiske analyser ved Loughborough University avslørte at den glaserte steintøyflasken inneholdt cirka 300 år gammel urin. Man kunne også se at de avklipte fingerneglene var velpleide og trolig hadde sittet på en høytstående person som ikke hadde noe arbeid av fysisk karakter. Endelig var skinnhjertet gjennomboret av en spiker.

Hekseflaskene skulle ikke bare avverge det onde, de skulle også sende forbannelsen tilbake til heksen. Troen på hekser florerte helt frem til begynnelsen av 1900-tallet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: