Austrian jewelry

Hageeier fant stor smykkeskatt

200 smykker fra middelalderen dukket opp i hage i Østerrike

5. september 2011

De merkverdigste ting kan komme for dagen hvis man graver i jorden. En hageeier i Østerrike fant for eksempel 200 gull- og sølvsmykker fra middelalderen. Det var ringer, brosjer, klesnåler og beltespenner prydet med perler, koraller og edelstener samt deler av fat og bestikk i sølv og gull som tittet frem da mannen var i gang med å utvide hagedammen i Wiener Neustadt sør for Wien.

Smykkene var skitne og dekket av jord, og hageeieren trodde ikke at det var rare greiene. Derfor la han de oppgravde metallgjenstandene i kjelleren, og først to år senere tok han dem frem og begynte å fundere på om de kanskje var noe verdt. Mannen la ut noen bilder av smykkene på Internett, og ble deretter straks kontaktet av noen amatørarkeologer som anbefalte ham å ta kontakt med det lokale museet.

Verdien er ennå ukjent

Skatten er nå endelig kommet myndighetene i hende, og nå venter et årelangt arbeid med blant annet å bestemme renheten av gullet og sølvet gjenstandene er lagd av. Av samme årsak kan konservatorene i Østerrike ennå ikke si noe om hva skatten er verdt.

Den arkeologiske verdien hersker det derimot ingen tvil om. Det er bare gjort få lignende funn i Østerrike. I 1997 dukket den såkalte sølvskatten fra Fuchsenhof opp, men den blekner i sammenligning. Smykkene var mindre prangende og forseggjort og beregnet på ordinære borgere, mener arkeologen Thomas Kühtreiber, som også arbeidet med Fuchsenhof-skatten. Wiener Neustadt-skatten anslås til å være fra tiden rundt 1250–1350 og består derimot av smykker som ble båret at samfunnseliten, antyder Thomas Kühtreiber.¨

Det kan være ulike årsaker til at skatten ble gravd ned, men trolig skulle den beskyttes mot røvere. Arkeologene vet at det i middelalderen lå en viktig handelsgate like ved der skatten ble funnet. Det er ikke umulig at skatten har tilhørt en handelsmann eller en gullsmed som hadde forretning i denne gaten.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: