metropolis

Metropolis

Filmklassiker ble klippet

15. desember 2010

Hva er bakgrunnen?

Selv om stumfilmen Metropolis i dag regnes som en ekte klassiker, ble den ingen suksess etter premieren i Tyskland i 1928. En spilletid på 153 minutter ble betraktet som altfor lang, og derfor ble filmen klippet betydelig kortere.

Etter regissøren Fritz Langs død i 1976 økte interessen betydelig for Metropolis, men dessverre var det umulig å finne et intakt eksemplar.

Hvor har vi lett?

Etter å ha trålet filmarkiver over hele verden har man klart å skjøte sammen store deler av Metropolis. I 2002 ble det lansert en digitalt forbedret versjon på 124 minutter, og i 2008 fant man en nesten komplett film i en skuff på et filmmuseum i Buenos Aires. Men den var i så dårlig stand at enkelte sekvenser måtte fjernes fordi det ikke var mulig å gjenskape dem.

Sjanse for å gjøre et funn

Det kan ennå ligge kopier av Metropolis i skuffer eller skap rundt om i verden. Håpet om en dag å kunne skjøte sammen alle de 153 minuttene er slett ikke urealistisk.

Følg med

Fra 12. januar og ti dager fremover forteller vi om ti funn som står på arkeologenes ønskeliste. Klikk deg inn hver dag og les om steder og gjenstander som går igjen i verdens erindring.

Kanskje er de forsvunnet, kanskje har de aldri eksistert. Men drømmen om å finne dem lever:

Den hellige gral Paktens ark Det hvite skip Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djengis Khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts fly Nazi-gullet

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: