Girl

Kolonister slaktet og spiste tenåringsjente

Britiske kolonister i Amerika var så desperate etter mat at de slaktet og spiste en tenåringsjente. Det viser funnet av 400 år gamle skjelettrester i Jamestown.

20. september 2013

Skjæremerker beviser slakt

Et 400 år gammelt kranium og andre benrester etter en jente i tenårene ble i 2012 gravd ut i ruinene etter Jamestown – den første permanente engelske bosetningen i Amerika.

Forskere ved Smithsonian, USAs nasjonalmuseum, har nå analysert benrestene og funnet små skrapemerker som dokumenterer at jenta ble slaktet og deretter spist – mest sannsynlig i løpet av den usedvanlig strenge vinteren i 1609–1610, som nybyggerne omtalte som "sultetiden".

Kolonister slaktet i desperasjon

Jentas kranium har flere hakke- og skrapemerker både i pannen og nakken og er knust på venstre side. Alt tyder på at de desperate nybyggerne forsøkte å flå kraniet for å få tilgang til hjernen. Andre merker viser at både ansiktsvevet og tungen også ble fortært.

Merkenes utseende og formen de har, tyder på jenta ikke ble tatt av dage av en kvalifisert slakter, men at drapet snarere fant sted i all hast og av ren desperasjon.

Sultetiden gjorde det av med kolonistene

Dødsårsaken er ennå ikke fastslått, men forskerne tror at man begynte å skjære biter av liket bare kort tid etter at døden hadde inntrådt.

Sultetiden var en av de mest grufulle periodene i Amerikas tidligste kolonitid. Settlerne i Jamestown gikk tomme for forsyninger under en beleiring og måtte spise hunder, katter, rotter og slanger – og til slutt mennesker. Av 300 nybyggere var det 60 igjen da ny proviant nådde frem i 1610.

Douglas W. Owsley

Douglas W. Owsley er en av verdens ledende retts­antropologer og leder utgravningene ved Jamestown.

Han har i tidens løp analysert over 100 000 skjeletter – bl.a. ofre for krigsforbrytelser i Eks-Jugoslavia, soldater fra den amerikanske borgerkrigen og døde etter terrorangrepet 11. september 2001.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: