Cable length

Kabellengder måles i favner

25. oktober 2013 av Hans Henrik Fafner

Sjøfolk hadde kontroll på kabellengder

Hvor lang er en kabel? Godt spørsmål. Men før i tiden ville sjøfolk aldri vært i tvil hvis man snakket om kabellengder, fordi det var et vanlig anvendt lengdemål som faktisk fortsatt er i bruk i visse maritime sammenhenger.

Opprinnelig var det vanlig lengde på kabeltau, altså de store, kabeldekkete ankertauene, som var ett hundre favner lange – som igjen tilsvarer en tidels britisk sjømil. Det er det samme som 185,2 meter.

Stor uenighet om lengden

Men dette var et idealmål som først ble klart definert i 1907. Før det var det store forskjeller på en kabellengde. I den amerikanske flåten var det 120 favner, noe som ble til 219 meter. Da Frankrike og Spania som noen av de første innførte metersystemet, besluttet man samtidig at en kabellengde skulle være 200 runde meter, mens Portugal fastholdt 258 meter, Nederland 225 meter og Russland beskjedne 183 meter.

Brasil innførte metersystemet allerede på 1800-tallet, men hvis man snakker med en brasiliansk fisker, vil han den dag i dag måle trål, garn og tauverk i favner og kabellengder.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: