IS bomber tempel

IS fjerner verdensarv fra Jordens overflate

Den islamske gruppen IS har nådeløst ødelagt et antikt tempel i ruinbyen Palmyra i Syria. Tempelet, som var på UNESCOs verdensarvliste, sto imot tidens tann i 2000 år – til IS kom forbi med en ladning sprengstoff.

24. august 2015 av Karine Kirkebæk

Der er ikke enighet om når Baalshamin-tempelet i den syriske byen Palmyra ble sprengt, men det er enighet om at det har skjedd.

Offisielle syriske kilder sier at den katastrofale ødeleggelsen foretatt av Den islamske stat (IS) fant sted på søndag, mens den britiske organisasjon Syrian Observatory for Human Rights meddeler at tempelet ble destruert allerede for en måned siden.

Verdensarv pulveriseres med sprengstoff

Byen Palmyra er en ruinby i det sentrale Syria, som siden mai har vært under IS' kontroll. Byen har været på UNESCOs verdensarvliste fra 1980 pga. dens godt bevarte antikke ruiner og er et viktig arkeologisk område.

BBC siterer en offisiell syrisk kilde, som sier at IS har ødelagt tempelet ved å plassere en stor mengde sprengstoff inne i tempelet, som de deretter satte fyr på.

Tempelets indre ble ødelagt av eksplosjonen, mens søylene utenfor tempelet er kollapset.

Eksplosjoner er ødeleggende

Er tempelet destruert med sprengstoff, har det sannsynligvis kollapset fullstendig.

Bygninger kollapser bl.a. pga. sjokkbølgen med overlydshastighet som oppstår ved sprengstoffeksplosjoner.

Sprengstoff er kjemiske stoffer som har en ekstremt stor forbrenningshastighet. De virker på omtrent samme måte som når drivstoff under forbrenning frigir energi. Men pga. den raske forbrenningshastigheten skjer det i stedet ved én kraftig eksplosjon.

IS knuser andre religioners symboler

Det nå ødelagte Baalshamin-tempelet er nesten 2000 år gammelt og er en av de mest kjente bygningene i Palmyra. Det er en levning og et stående bevis på gresk-romersk arkitektur og kultur.

Tempelet ble oppført til den fønikiske guden for uvær og regn, og ble utvidet under den romerske keiseren Hadrians regjeringsperiode i det 2. århundret e.Kr.

IS har så langt også ødelagt viktige helligdommer i Irak og Libya. Gruppen mener at helligdommer, som f.eks. statuer og templer fra andre religioner enn Islam, bør destrueres.

IS truer Syrias rike fortidsminner

Så lenge IS herjer, vil fortidsminner og arkeologiske skatter også være i faresonen. Således også ruinene etter det lille, men rike, kongeriket Qatna, der det bl.a. er gjort gullfunn i de mange kongegravene. Les mer om en av Syrias arkeologiske perler i vår artikkel:

IS knuser kulturarv

? Irak: IS har ødelagt minst 28 religiøse bygninger og de antikke byene Nimrud og Hatra.

? Libya: IS har ødelagt helligdommen Sufi like ved Tripoli.

? Syria: IS har i tillegg til Palmyra bl.a. også ødelagt antikke skulpturer i byen Ar-Raqqah.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: