Canned food

Hvem fant opp hermetikken?

Hvem var det som egentlig fant på å helle mat i bokser?

13. oktober 2014

Napoleon var opphav til hermetikk

Tanken om konservert mat på glass og boks kom opprinnelig fra Napoleon. I 1800 satte han opp en premie til den som fant opp en metode som til enhver tid kunne sikre hans menn ved fronten ubedervet mat.

Den franske konditoren Nicolas François Appert eksperimenterte i årevis og vant premien i 1809. Han la kjøtt, egg, grønnsaker, melk og ferdige retter på glass, som han forseglet med propper av kork. Glassene ble pakket inn i lerret og kokt. Appert patenterte oppfinnelsen, som dessverre hadde en ulempe i det at glassene var tunge og vanskelige å frakte til fronten.

Landsmannen Pierre Durand fant året etter på å bruke bokser av tinn, som var mer holdbare. Ideen utviklet seg, og boksene ble senere lagd av stål og blikk.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: