Horsepower

Hestekrefter startet som salgsgimmik

25. oktober 2013 av Hans Henrik Fafner

Dampmaskinen skulle forbedres

Hestekrefter er noe det moderne mennesket som oftest forbinder med biler. Den klassiske Trabant 601 kjørte rundt med 26 av dem, og den nye Lamborghini Veneno har rundt 30 ganger så mange. Det sier noe om styrkeforholdet, men hva har hester med saken å gjøre?

Det hele startet med den skotske ingeniøren og oppfinneren James Watt (1736–1819). Han og kollegaen Matthew Boulton jobbet med å forbedre dampmaskinen. Da de tidlig i 1770-årene sto klar med en modell, var deres første målgruppe bryggeriene i London fordi de mente at det måtte være et behov i en energiintensiv prosess som ølbrygging.

Bryggeribransjen ga mål til hestekrefter

Men de måtte jo snakke bryggeribransjens språk for å kunne selge noe. Den gang brukte bryggeriene hester til å male malt, og det skjedde ved at trekkdyret gikk i evig ring. Watt målte derfor den typiske bryggerihesten som trakk møllen rundt med en diameter på 24 fot; den hadde en trekkraft på 180 pund, og flyttet seg i en hastighet på 180,96 fot i minuttet. Det regnet han sammen til 32 580 fot/pund/minutt og betegnet det som en hestekraft.

Hestekrefter ble standardisert

Imidlertid oppsto det forskjeller fra industri til industri og fra land til land, slik at man aldri kunne være sikker på hva en hestekraft var. Det ble gjort forsøk på å standardisere dette ved å innføre en metrisk hestekraft som tilsvarer effekten som skal til for å løfte 75 kg én meter rett opp på ett sekund.

Mange steder har man gått over til å måle i watt, der en engelsk hestekraft tilsvarer 745,6999 W mens en metrisk hestekraft er det samme som 735,499 W. Men de fleste vil fortsatt se ut som spørsmålstegn, hvis man forteller at man kjører i en gammel Trabi med en motorytelse på 53 691,4 W!

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: