guldskat, fund, atlanterhavet

SS Gairsoppa: Sølvskatt forsvant i Atlanterhavet

Verdens største sølvskatt ligger om bord i lasteskipet SS Gairsoppa, som ble skutt i senk utenfor byen Galway i Irland under annen verdenskrig.

18. oktober 2013 av Stine Overbye

Sølvskat på 200 ton

Med te, jern og over 200 tonn sølv i lasten var det britiske lasteskipet SS Gairsoppa i 1941 på vei fra Calcutta i India til Liverpool i England da damperen begynte å slippe opp for kull utenfor irskekysten. Kapteinen forsøkte heroisk å søke nødhavn i byen Galway. Men så langt skulle skipet aldri komme.

Sænket af tysk torpedo

En tysk ubåt oppdaget det hjelpeløse skipet 17. februar 1941 og senket det med ett velplassert torpedoskudd. Bare én av et mannskap på i alt 84 overlevde senkingen. De andre gikk ned med fartøyet, som la seg vakkert i grav på rett kjøl – som om skipet skulle seile videre langs havbunnen.

I 2010 inngikk det amerikanske skattejegerselskapet Odyssey Marine Exploration en avtale med den britiske regjeringen om retten til å berge vraket. Alt i september 2011 loaliserte skattejegerne ved hjelp av sonar et vrak i nærheten av stedet der SS Gairsoppa ifølge historiske dokumenter var gått ned i 1941.

Fjernstyret robot fandt Gairsoppa

En fjernstyrt dykkerrobot ble låret og sendt ned for å lokalisere vraket, og fotoopptakene bekreftet at skipet uten tvil var SS Gairsoppa. Fartøyet ble blant annet identifisert på lengden (125,6 meter) og ikke minst på hullet etter torpedoen.

radarbillede, skib, gairsoppa

SS Gairsoppa dukket opp på sonarbilder i 2011.

Læs mere om havenes skjulte skatte

Hent Illustreret Videnskabs store artikel om skatte, "Havet skjuler milliarder", ved hjælp af download-knappen nedenfor.

Fakta

Skipets navn: SS Gairsoppa. Gikk ned hvor: Vraket ligger på 4700 meters dyp i Nord-Atlanteren cirka 500 km utenfor Irland. Skatten er verdt: 1,5 milliarder kroner.

Odyssey Marine Exploration henter for tiden opp lasten fra SS Gairsoppa, og til nå har skattejegerne hevet 1218 sølvbarrer med en totalvekt på omkring 50 tonn.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: