Chinese chariot with span of horses

Hestespann dukker opp av graven

Rik kinesisk embetsmann fikk stridsvogner og hester med i døden for nesten 3000 år siden

I en uvanlig godt bevart grav fra rundt 770 f.Kr. har kinesiske arkeologer funnet fem stridsvogner og skjelettene etter tolv hester. Oppdagelsen ble gjort i Henan-provinsens største by, Luoyang, som frem til 900-tallet e.Kr. var hovedstad for flere kinesiske dynastier.

Den oppsiktsvekkende graven dukket opp under byggingen av et nytt sykehus, og i tillegg til hester og vogner har arkeologene gravd ut bronsegjenstander, jade, kobbervåpen og keramikk. Ifølge forskerne stammer graven fra det oldkinesiske Zhou-dynastiet, et kongerike som eksisterte fra cirka 1000 til 250 f.Kr. og innledet starten på det senere kinesiske keiserriket.

Hester med i graven

Ut fra gravgavene mener arkeologene at graven må ha tilhørt en høyt plassert embetsmann, for bare samfunnstoppene hadde råd til å holde hester. Hestene ligger på siden, noe som ifølge forskerne betyr at de ikke ble levende begravd, men slaktet før de for nesten 3000 år siden ble lagt i grav sammen med eieren. Både skjelettet etter ham og kisten han ble gravlagt i, er dessverre blitt fortært av tidens tann.

Til nå den mest komplette graven fra Zhou-epoken

Funnet av graven har gitt forskerne et sjeldent, men kjærkomment innblikk i gravferdsskikkene som kjennetegnet Zhou-dynastiet. Ikke langt unna er det i årenes løp funnet flere tilsvarende gravsteder, men der hadde gravrøvere vært på ferde og fjernet alt av verdier. Så den nyoppdagede graven er i særklasse den hittil mest komplette fra Zhou-epoken.

Men i størrelse og rikdom kan graven likvel ikke måle seg med den første kinesiske keiseren Qins mausoleum som ble funnet ved byen Xi’an nord i Kina i 1974 og stammer fra cirka 210 f.Kr. Graven er berømt for hæren av terrakottasoldater som vokter de underjordiske hallene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: