Tutankhamon's mask

Tutankhamon ble dømt til en birolle

Tutankhamon ble berømt for sin gravmaske, ikke sine meritter. Tilsynelatende hadde han heller ingen ting med Zannanza-saken å gjøre.

2. februar 2011 av Josephine Schnohr

Hvilken rolle spilte Tutankhamon? Noen forskere heller til at Tutankhamon var den avdøde faraoen som den skrivende enkedronningen refererer til i brevet til hettittkongen. Men alle bevisene peker i dag mot Aknaton og hans Nefertiti som de mest sannsynlige kandidatene. Derfor hadde Tutankhamon neppe noe særlig å gjøre med den skandalen som pågikk lenge før han besteg tronen.

Hvem var Tutankhamon? Tutankhamon ble født som sønn av farao Aknaton og en fortsatt ukjent hustru. Etter farens død og Nefertitis sorti besteg han i en alder av ni år tronen med sin halvsøster, Ankhesenamon, som dronning. De fikk to dødfødte jenter, før Tutankhamon plutselig døde bare 19 år gammel. Han rakk derfor ikke å utrette store bragder som farao og er mest berømt for gravmasken av gull.

Zannanza-saken

I Illustrert Vitenskap nr. 3 kan du lese hele historien om Zannanza-saken.

En egyptisk dronning, ”Dahamunzu”, skrev til kongen av Hettittriket, Suppiluliuma, og ba ham sende seg en av hans sønner som hun ville gifte seg med og dermed gjøre til farao. Brevskriveren hadde mistet sin mann og var redd, men hvem var hun?

Her kan du lese om personene i historien og deres roller i saken.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: