Queen Nefertiti en face

Nefertitis skyld veier tyngst

De fleste bevarte kilder og arkeologiske indisier tyder på at Neferititi er enkedronningen som var skyld i Zannanza-saken.

2. februar 2011 av Josephine Schnohr

Hvilken rolle spilte Nefertiti?

Den primære kilden til opprullingen av Zannanza-saken er et anonymt brev skrevet av en egyptisk enkedronning som kalte seg Dahamunzu.

Forskerne har antydet flere mulige kandidater blant amarnadynastiets dronninger. Men tid, sted og omstendigheter gjør det mest sannsynlig at det var Nefertiti som sendte brevet og dermed utløste det som siden ble kjent som Zannanza-saken. Dermed begikk hun landsforræderi, tok livet av en uskyldig hettittprins ved navn Zannanza og fikk sitt eget land i konflikt med erkefienden, hettittene.

Hvem var Nefertiti? Nefertiti ble født rundt 1380 f.Kr., muligens som datter av den betydningsfulle embetsmannen Ay. Hun var førstehustru til farao Aknaton og regjerere ved hans side fra 1352–1336 f.Kr. Hun fødte ham seks døtre, men ingen sønner.

Både i kunsten og det politiske liv fikk Nefertiti en mer fremtredende rolle end tidligere dronninger, og mot slutten av Aknatons regjeringstid ble hun til og med utropt til farao. Hun regjerte videre etter hans død med datteren Meritaton ved sin side og forsvant deretter ut av historien – kanskje som en følge av Zannanza-saken.

Zannanza-saken

I Illustrert Vitenskap nr. 3 kan du lese hele historien om Zannanza-saken.

En egyptisk dronning, ”Dahamunzu”, skrev til kongen av Hettittriket, Suppiluliuma, og ba ham sende seg en av hans sønner som hun ville gifte seg med og dermed gjøre til farao. Brevskriveren hadde mistet sin mann og var redd, men hvem var hun?

Her kan du lese om personene i historien og deres roller i saken.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: