saqqara

Hvor oppsto pyramideformen?

Den kjente pyramideformen er en videreutvikling av en tidlig egyptisk gravtype kalt mastaba.

De mest kjente pyramidene ligger i Giza ved Kairo og har fire sider og et kvadratisk grunnriss. Pyramidene er anlagt som gravmonumenter, og formen er trolig en videreutvikling av en tidligere egyptisk gravtype som ble kalt mastaba. En mastaba var en rektangulær bygning med flatt tak og skrånende vegger.

Den eldste intakte egyptiske pyramiden er trappepyramiden i Sakkara. Den var nok planlagt som en mastaba, men ble endret til en pyramide med trinn i stedet for rette sider. Pyramiden ble antagelig reist av farao Djosers hoffarkitekt, Imhotep, rundt år 2650 f.Kr., følgelig er den cirka 100 år eldre enn Keopspyramiden.

Man mener at den og alle de andre pyramidene i Giza ble inspirert av sakkarapyramiden. Snofru, far til farao Keops, er kjent for den såkalte bøyde pyramiden sør for Sakkara. Byggets nederste del har trinn, mens den øverste delen har form som en likesidet pyramide. Begge er imidlertid mindre enn de største pyramidene i Giza.

I tillegg til gizapyramidene er det cirka 80 mindre pyramider i Egypt, mens det er over 100 yngre pyramider i Sudan. Men ingen av dem er så perfekte og godt bevart som eksempelvis Keopspyramiden i Giza.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: