2014/12 Farao

Gåten om Tutankhamons strittende penis oppklart

Ny teori foreslår at guttekongen Tutankhamon ble mumifisert med en erigert penis fordi han skulle ligne dødsguden Osiris.

Den mumifiserte barnekongen Tutankhamon ble for rundt 3300 år siden stedt til hvile med en erigert penis som sto ut i en vinkel på 90 grader fra kroppen. Det har lenge undret forskerne.

Men en ny oppsiktsvekkende teori fremsatt av egyptologiprofessor Salima Ikram ved universitetet i Kairo gir et forslag til penismysteriet.

Ifølge Ikram var ereksjonen neppe tilfeldig, men et bevisst forsøk fra balsamerernes side på å få faraoen til å ligne Osiris, underverdens gud og dødsrikets hersker.

Hjertet skåret ut og huden farget svart

Ereksjonen var en henvisning til Osiris’ forplantningsevne, antar Ikram, som også har funnet andre tegn på at balsamererne ønsket å få den døde kongen til å fremstå som dødsherskeren. Eksempelvis var kroppen hans dekket av svart olje, noe som gjorde huden mørk som hos Osiris.

Hjertet var dessuten skåret ut av kroppen. Det manglende hjertet var ifølge Ikram en referanse til myten om hvordan Osiris ble drept av sin bror Seth, som parterte Osiris og begravde hjertet hans.

Oppgjør med faren

Salima Ikram mener at hentydningene til Osisis var tenkt som en protest mot den religiøse revolusjonen som Tutankhamons far Akhnaton hadde forsøkt å tvinge igjennom.

Akhnaton hadde opphøyd solskiven til riksgud og beordret statuer av alle andre guder tilintetgjort. Men da Tutankhamon besteg tronen, lot han Egypt vende tilbake til den tradisjonelle religionen med mange guder.

I døden ble Tutankhamon ifølge teorien fremstilt som Osiris som en siste understreking av opprøret mot faren og hans motstand mot de gamle gudene.

Brukket penis

Tutankhamons grav ble funnet i Kongenes dal i 1922 av den britiske arkeologen Howard Carter. Men den kongelige, mumifiserte penisen brakk av kort etter oppdagelsen og er nå forsvunnet.

Les mer om Egypts nyfunne fattigkonge

Egyptologer fortsetter å gjøre overraskende funn både i Kongenes dal og i ruinbyen Abydos. Faktisk har et forskerteam nå funnet de jordiske levningene etter en konge fra et hittil ukjent dynasti av faraoer i Abydos.

Abydosdynastiet var angivelig inneklemt mellom to rivaliserede kongedømmer og rådet, i motsetning til konger som Tutankhamon, ikke over store rikdommer.

Les hele artikkelen om fattigfaraoen Senebkay på nettet ved å klikke på knappen nedenfor.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: