Pompeji

Drømmefunn som ble realitet

Romanov-familien, Titanic og Pompeii er tre drømmefunn som faktisk er gjort.

15. desember 2010

DNA-prøver avslørte identiteten

Romanov-familien hadde styrt Russland i hele 300 år da tsar Nikolai 2., hans hustru og deres fem barn ble skutt under den russiske revolusjonen. Bolsjevikene anstrengte seg for å få likene av veien, for de fryktet at de ”hvite” antirevolusjonære aktivistene ville bruke dem i propagandaen. Likevel klarte amatørarkeologer i 1979 å finne fem lik. I mange år rådet det usikkerhet om identifiseringen, men i 2009 fastslo nye DNA-analyser at det virkelig var tsarfamilien.

Zar family portrait

Titanic var umulig å lokalisere

Mange eksperter mente det var en håpløs oppgave å finne Titanic, for vraket kunne ha drevet langt bort fra sin siste kjente posisjon på veien mot bunnen. Blant tvilerne fant man USAs marine, som bare ville støtte oseanografen Robert Ballards leteaksjon hvis han først fant vrakene av to atomubåter. Det klarte han, og under letingen som fulgte, klarte Ballard og hans folk å påvise Titanic etter å ha søkt med sonar over et 390 kvadratkilometer stort område.

Finding Titanic

Oldtidsby lå begravd i 1500 år

Pompeii ble begravd av aske fra et vulkan-utbrudd i 79 e.Kr., og i århundrene som fulgte, ble byens plassering glemt. Noen ruiner dukket frem på 1500-tallet da elven Sarno måtte dreneres. Men det var først i 1748, da man mer systematisk begynte å undersøke ruinfunnet, at det ble klart at det var Pompeii man hadde funnet igjen.

Følg med

Fra 12. januar og ti dager fremover forteller vi om ti funn som står på arkeologenes ønskeliste. Klikk deg inn hver dag og les om steder og gjenstander som går igjen i verdens erindring.

Kanskje er de forsvunnet, kanskje har de aldri eksistert. Men drømmen om å finne dem lever:

Den hellige gral Paktens ark Det hvite skip Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djengis Khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts fly Nazi-gullet

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: