White ship

Det hvite skip

Drikk og svir senket 1100-tallets Titanic.

15. desember 2010

Hva er bakgrunnen?

I 1120 sank et av datidens flotteste fartøyer. Om bord i Det hvite skip befant seg det meste av Englands fremtid, inkludert prins William Adelin, sønn av Henry 1. og arving til kongemakten, samt en stor del av landets unge adel.

Det hvite skip var på vei fra Barfleur i Nord-Frankrike til England. Stemningen var stor, og historien forteller at både kronprinsen, hans følge og skipsbesetningen drakk seg sanseløst fulle. Derfor endte overfarten i katastrofe da skipet gikk på et skjær og alle om bord druknet unntatt én. Det sies at kong Henry 1. besvimte da han ble fortalt den tragiske nyheten, og at han aldri noen gang smilte igjen.

Det er et faktum at England var plaget av kaos og borgerkrig i flere tiår etter forliset som følge av uro og usikkerhet om arvefølgen.

Hvor har vi lett?

I ukene etter forliset ble en del av likene skylt i land i Normandie, men selve vraket er aldri blitt funnet. Selv om man vet hvor fartøyet gikk ned, er det til nå ingen som har tatt initiativet til sette i gang noen form for systematisk ettersøkning.

Sjanse for å gjøre et funn

Deler av vraket ble trolig ført bort av den kraftige strømmen i området, og diverse mikroorganismer har nok også gjort sitt. Likevel er det mulig at man kan finne skipet med moderne utstyr.

Følg med

Fra 12. januar og ti dager fremover forteller vi om ti funn som står på arkeologenes ønskeliste. Klikk deg inn hver dag og les om steder og gjenstander som går igjen i verdens erindring. Kanskje er de forsvunnet, kanskje har de aldri eksistert. Men drømmen om å finne dem lever:

Kanskje er de forsvunnet, kanskje har de aldri eksistert. Men drømmen om å finne dem lever:

Den hellige gral Paktens ark Det hvite skip Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djengis Khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts fly Nazi-gullet

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: