The Holy Grail

Den hellige gral

Nattverdsbeger samlet opp Jesu blod.

15. desember 2010

Hva er bakgrunnen?

Den hellige gral omtales ikke i Bibelen og nevnes først i skrifter fra middelalderen. Ifølge disse kildene er gralen et beger som sto under Jesu kors og samlet opp hans blod. Noen steder er gralen identisk med det begeret som Jesus bød rundt med vin under den siste nattverden. Senere ble den derfor kalt den hellige gral – san gral, som deretter ble til sang real (kongelig blod). Ifølge nyere gralhistorier som Da Vinci-mysteriet, er ikke gralen en gjenstand, men etterkommerne som Jesus fikk med Maria Magdalena.

Hvor har vi lett?

Gralen er særlig blitt lett etter på flere steder i Storbritannia, blant annet Glastonbury Tor og Roslin Castle. Men man har også prøvd å lokalisere den på så forskjellige steder som Istanbul, Genova, Valencia og i USA.

Sjanse for å gjøre et funn

Det er meget tvilsomt om den hellige gral virkelig har eksistert, særlig fordi den første beskrivelsen stammer fra 600-tallet. Om den har eksistert, er det lite trolig at den har overlevd frem til i dag.

Følg med

Fra 12. januar og ti dager fremover forteller vi om ti funn som står på arkeologenes ønskeliste. Klikk deg inn hver dag og les om steder og gjenstander som går igjen i verdens erindring.

Kanskje er de forsvunnet, kanskje har de aldri eksistert. Men drømmen om å finne dem lever:

Den hellige gral Paktens ark Det hvite skip Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djengis Khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts fly Nazi-gullet

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: