Meter

Den første metermålingen slo feil

25. oktober 2013 av Hans Henrik Fafner

Definisjonen av en meter måtte finnes

Ifølge den franske revolusjonen måtte alt være praktisk og rasjonelt. Forskjellige vitenskapsfolk hadde tidligere overveid saken og kommet med forslag, men nå satte man seg fore å etablere et universelt metersystem.

Det franske vitenskapsakademiet satte i 1792 derfor to dyktige menn, matematikeren og astronomen Jean Baptiste Joseph Delambre og astronomen og landmåleren Pierre Francois André Méchain, til å nå frem til en klar definisjon av en meter.

Veien til meteren ble en lang reise

De to bega seg ut på en ekspedisjon som siktet på nøyaktig oppmåling av avstanden mellom klokketårnet i den nordfranske byen Dunkerque og Montjuïc-borgen ovenfor Barcelona på den spanske middelhavskysten.

Da de etter lange overveielser var klare med et mål, la de denne avstanden over Paris-meridianen. Og ved å sammenligne denne med beregninger av Jordens krumming, kunne de gange opp og dermed nå frem til avstanden mellom ekvator og Nordpolen.

Ideen var at hvis man delte denne avstanden med 10 millioner, skulle resultatet være én meter, og det førte til at de to i 1799 sto klar med en platinastang som etter deres beregninger var nøyaktig én meter lang.

Meteren slo feil

Det var den ikke helt, for Jorden er en uforutsigbar størrelse. Dels er det ganske små utsvinger i tyngdekraften, slik at krummingen ikke er totalt identisk alle steder, og dels var målingen ikke nøyaktig nok.

I dag kan man beregne at det må legges rundt to tusen av deres meter oppå de ti millionene for å nå hele veien fra ekvator til Nordpolen. Det tilsvarer at deres meterstokk faktisk skulle ha vært forlenget med det som tilsvarer tykkelsen på to ark vanlig papir.

I dag beregnes én meter i forhold til lysets hastighet. Under den siste justeringen av meteren i 1983 ble det besluttet at den skulle tilsvare avstanden lyset beveger seg i vakuum på 1/299 794 458 delers sekund.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: