The library in Alexandria

Biblioteket i Alexandria

Hele verdens hukommelse gikk opp i røyk.

15. desember 2010

Hva er bakgrunnen?

Ifølge noen kilder huset biblioteket i Alexandria hele 700 000 verker. Tallet er sannsynligvis for høyt, men det er ingen tvil om at biblioteket spilte en sentral rolle i antikkens intellektuelle liv. Det tiltrakk seg datidens mest betydningsfulle tenkere, blant andre Eratostenes som regnet ut Jordens omkrets, og matematikeren Arkimedes.

Biblioteket brant i 47 e.Kr., men ble trolig ikke helt ødelagt. Det ser ut til å ha bestått i flere hundre år etter brannen, men det fikk gradvis mindre betydning frem til 389 da det nok en gang kom i brann og opphørte å eksistere.

Hvor har vi lett?

Eventyreren Stephan Schwartz hevder å ha funnet rester under havnen i Alexandria, men ingen har ennå lagt frem konkrete beviser. Andre undersøkelser har heller ikke gitt resultater.

Sjanse for å gjøre et funn

Om rester av biblioteket ennå finnes, bør man nok lete under det moderne Alexandria. Men det er tvilsomt om det eksisterer noe av større betydning.

Følg med

Fra 12. januar og ti dager fremover forteller vi om ti funn som står på arkeologenes ønskeliste. Klikk deg inn hver dag og les om steder og gjenstander som går igjen i verdens erindring.

Kanskje er de forsvunnet, kanskje har de aldri eksistert. Men drømmen om å finne dem lever:

Den hellige gral Paktens ark Det hvite skip Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djengis Khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts fly Nazi-gullet

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: