Beaufort

Beaufortskala gjør det lettere å bli enig om vindstyrken

25. oktober 2013 av Hans Henrik Fafner

Ingen felles forståelse av vindstyrke

Da britiske sjøoffiserer i begynnelsen av det 19. århundret nedskrev observasjonene sine av værforholdene i loggboken, hadde man ofte et problem. For det som for noen kunne virke som en mindre storm, syntes andre kanskje bare var en omgang frisk vind. Man brukte også ordet pelikan om svært kraftig vind, men også dette var jo et spørsmål om personlig smak.

Beaufortskala ble standard i den britiske flåten

En av sjøoffiserene, Francis Beaufort (1774–1857), hadde tidligere i karrieren utarbeidet en skala over vindstyrker. Flere andre hadde før ham gjort forsøket, men da Beaufort i 1830-årene satt i en høytstående administrativ post i den britiske flåten, gjorde han sin skala til standard.

Den uttrykte hvordan seilene på en fregatt, som var flåtens vanligste fartøy, oppførte seg under forskjellige vindhastigheter. Et sted på skalaen var det akkurat nok vind til at man kunne navigere skipet, og lenger oppe var vindstyrken på nippet til å flenge seilduken.

Skalaen ble mer presis

I 1850-årene begynte også handelsflåten å benytte skalaen. Den var blitt mer nøyaktig fordi man nå også målte rotasjoner på et anemometer. Da dampskipene ble vanlige, gikk man i 1916 over til å beskrive havets oppførsel i stedet for seilenes, og dette ble lagt i helt faste rammer i 1926, da man tilføyde knop.

Da ble det til at vindstyrke 9 er liten storm med en vindhastighet på 41–47 knop (20,8–24,4 sekundmeter), og høye bølger (2,75 meter) med massiv skumsprøyt, og på landjorden knekker store grener av trærne, og takstein faller ned.

Beaufortskalaen har 13 trinn (fra 0 til 12) i vanlig bruk. Men i 1946 ble den utvidet med trinn fra 13 til 17, noe som likevel bare er til svært ekstreme tilfeller, f.eks. tropiske sykloner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: