Henry IV of France

Avhugd kongehode tapte ikke ansikt

Forskere identifiserte hodet til kong Henrik 4. etter CT-skanninger

21. mars 2011

Drøye 180 år etter at den franske kong Henrik 4. ble myrdet av en katolsk fanatiker i 1610, ble graven skjendet i 1793, da monarkens balsamerte hode ble hugd av og bortført av andre fanatikere, altså revolusjonære. Men nå har en gruppe franske forskere etter en større etterforskningsinnsats klart å identifisere også det tapte ansiktet.

Etter å ha vært tapt i århundrene etter revolusjonen dukket hodet opp hos en antikvar i 1919. Han hadde kjøpt det antatt kongelige hodet for tre franc. Senere utgjorde kongehodet en del av forskjellige private samlinger helt til et forskerteam ledet av rettsmedisineren Philippe Charlier nylig tok det i nærmere øyesyn. Med et bredt spekter av moderne analysemetoder i ermet gikk forskerne løs på hodet, og kunne snart ved hjelp av en karbondatering fastslå at hodet stammer fra perioden fra 1450 til 1650, noe som stemmer bra overens med kongens levetid som gikk fra 1533 til 1610.

bust and painting of Henry the IV

To kjennetegn, en klump ved nesen og et hull i venstre øre, er å finne på både portretter og på gipsavstøpningen av ansiktet, som ble lagd umiddelbart etter kongens død. Begge trekkene går igjen på hodet som er så dyktig balsamert at både mykt vev og indre organer fremdeles etter 400 år er ekstremt godt bevart. Ut fra CT-skanningene skapte forskerne en digital rekonstruksjon av hodet til Henrik 4. før de sammenlignet det nye ansiktet med de gamle portrettene. Ansiktet stemte også helt perfekt, og det samme gjaldt restene av barten og det rødlige og hvite hodehåret.

digital reconstruction of Henry the IV

Nå som hodet er identifisert, er det heller ikke lenger noe i veien for at Henrik 4. endelig kan få fred i sin grav.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: