Aristoteles and text

Aristoteles’ skrifter

Uvurderlige skrifter lå i fuktig kjeller.

15. desember 2010

Hva er bakgrunnen?

I tillegg til å være lærer og filosof var Aristoteles en ytterst produktiv forfatter. Da han døde, tror man at skriftene ble overlatt til etterfølgeren Teofrastos, men da også han døde, ble de i flere år liggende i en fuktig kjeller i Tyrkia. Senere kom de til Aten og deretter til Roma, der de rundt 70 e.Kr. ble solgt til en bokelsker fra Rhodos, som samlet og utga de verkene vi vet om i dag.

Mange skrifter ble borte underveis, andre ville man kanskje ikke ofre ressurser på å skrive av. Sett under ett regner forskerne med at bare 20 prosent av Aristoteles’ livsverk er bevart.

Hvor har vi lett?

Arkeologene har blant annet gravd i gamle avfallsdynger sør for Kairo. Der fant man i 1879 Aristoteles’ verk Atens Forfatning, men senere har man ikke funnet noen ting.

Sjanse for å gjøre et funn

Det er helt klart ikke umulig at flere ukjente verker av Aristoteles kan dukke opp. Det kan for eksempel ligge skrifter i klosterruiner fra den tidlig kristendommen flere steder i Midtøsten.

Følg med

Fra 12. januar og ti dager fremover forteller vi om ti funn som står på arkeologenes ønskeliste. Klikk deg inn hver dag og les om steder og gjenstander som går igjen i verdens erindring. Kanskje er de forsvunnet, kanskje har de aldri eksistert. Men drømmen om å finne dem lever:

Den hellige gral Paktens ark Det hvite skip Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djengis Khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts fly Nazi-gullet

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: