Amelia Earhart

Amelia Earharts fly

Flypioner forsvant sporløst.

15. desember 2010

Hva er bakgrunnen?

Amelia Earhart, som blant annet fløy alene over Atlanteren som første kvinne, var et ikon på sin tid.

I 1937 innledet hun en flytur Jorden rundt i et Lockheed Electra, enkelte strekninger sammen med Fred Noonan. De kom til Ny-Guinea 2. juli og skulle ledes til stillehavsøya Howland av kystvaktskipet Itasca som hadde base der. Men noe gikk galt, for Earhart mistet kontakten med skipet, mens folkene om bord hørte henne fint.

Hvor har vi lett?

Klokken 8.43 fikk Itasca den siste meldingen som gikk ut på at Earhart trodde hun var over Howland. Itasca slapp ut signalrøyk, men klarte ikke å få øye på flyet.

Alt én time etter Earharts siste melding innledet man ettersøkningen, men USAs marine ga opp etter bare tre dager. Senere har det vært gjort atskillige forsøk. Noen talspersoner mener at Earhart aldri kom til Howland, men forvekslet den med Nikumaroro. Der er det da også funnet gjenstander som kan stamme fra Earhart og flyet.

Sjanse for å gjøre et funn

Det er stadig gode sjanser for å finne flere spor etter Amelia Earhart. Det er også mulig at det kan trekkes ut DNA fra påviste gjenstander, som kanskje endelig kan løse Earhart-gåten.

Følg med

Fra 12. januar og ti dager fremover forteller vi om ti funn som står på arkeologenes ønskeliste. Klikk deg inn hver dag og les om steder og gjenstander som går igjen i verdens erindring.

Kanskje er de forsvunnet, kanskje har de aldri eksistert. Men drømmen om å finne dem lever:

Den hellige gral Paktens ark Det hvite skip Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djengis Khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts fly Nazi-gullet

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: