Amelia Earhart airplane

Nå skal gåten om Amelia Earhart løses

Den berømte kvinnelige flypioneren Amelia Earhart forsvant i 1937 under en jordomflyging, men ble aldri funnet. Nå skal ubåter finne flyvraket.

21. mai 2014

Les artikkelen om Amelia Earharts forsvinning

Les mer om ekspedisjonen for å finne Amelia Earharts fly i Illustrert Vitenskap nr. 9/2014. Som abonnent på magasinet kan du hente artikkelen med knappen nedenfor.

Amelia Earhart dukket aldri opp

En forløsende brumming høres fra to flymotorer. Bak en sky kommer flyets karakteristiske, langstrakte kropp til syne, som glimter metallisk i morgensolen.

Fotografene på stillehavsøya Howland Island gjør seg klare til å ta landingsbilder av den verdensberømte kvinnelige piloten Amelia Earhart, som 2. juli 1937 har gjennomført verdens første jordomflyging ved ekvator. Men flyet dukker aldri opp.

Nødlandet Amelia Earhart på en stillehavsøy?

Organisasjonen TIGHAR begynner i 2014 en ekspedisjon for å finne Amelia Earharts flyvrak på bunnen av havet. Det skal legges lokk på mange tiårs vanvittige teorier om hennes forsvinning.

TIGHARS medlemmer er overbevist om at piloten nødlandet på stillehavsøya Nikumaroro, og at flyet deretter ble trukket ned i dypet av tidevannet. Blant bevisene er et sonarbilde som viser en merkelig gjenstand på 187 meters dyp, som ligner en flyvinge.

Amelia Earhart: Tre teorier om hennes død

Alle teoriene som gjennom årene har svirret rundt Amelia Earharts forsvinning, understreker pilotens mytiske status. Noen mener at hun ble bortført av romvesener, mens andre tror at hun ble sugd inn i en tidslomme. Her er tre av de mer sannsynlige teoriene:

Teori 1: Dyvåt pilot Etter å ha gått tomt for drivstoff styrtet Amelia Earharts fly i havet og gikk til bunns. Både pilot og navigatør døde på stedet.

Teori 2: Skjult spionliv Amelia Earhart var i virkeligheten spion på hemmelig oppdrag for Roosevelt-regjeringen. På stillehavsøyer som den gangen hørte inn under Japan, ble hun tatt til fange.

Teori 3: Kjærlighetsflukt Forsvinningen var et bløffnummer som Amalie Earhart hadde iscenesatt for å trekke seg tilbake og leve anonymt med navigatøren Fred Noonan.

Les artikkelen om Amelia Earharts forsvinning

Les mer om ekspedisjonen for å finne Amelia Earharts fly i Illustrert Vitenskap nr. 9/2014. Som abonnent på magasinet kan du hente artikkelen med knappen nedenfor.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: