Yakut

Utvandringens strabaser kan avleses i genene

Forskere mener at genene hos ikke-afrikanere har spor etter befolkningskriser.

13. januar 2010

Vår tids europeere, asiater, amerikanere og indianere er genetisk sett mye likere enn de moderne afrikanerne, og det har lenge undret antropologene hvordan denne forskjellen har oppstått.

Nå tropper forskere ved University of Cambridge i USA opp med en ny teori som er basert på studier av genetiske prøver fra 53 forskjellige folkeslag fra hele verden. De første menneskene forlot sitt Afrika for 50 000 til 60 000 år siden, og forskerne fra USA mener at utvandrerne to ganger måtte takle så store kriser at bare få mennesker overlevde. Derfor er genpuljen som nåtidens ikke-afrikanere springer ut av, ganske liten.

Genene til spesielt to folkeslag viser tydelige tegn på en befolkningskrise i fortiden. Det ene lever i Midtøsten, det andre er yakutfolket ved Beringstredet.

Ifølge forskerne antyder det at den første krisen inntraff da utvandrerne skulle krysse Middelhavet på veien til Midtøsten, og den andre ved Beringstredet der det den gangen eksisterte en landtunge som utvandrerne kunne benytte som bro for å komme fra Europa til Nord-Amerika.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: