clovis

Clovis-folket spiste kameler og bjørner

13 000 år gammelt verktøy med proteinrester avslører variert meny

13. oktober 2009

Kamel, hest, sau, bjørn. Hele denne varierte flokken av dyr sto på menyen hos clovis-folket som levde i Nord-Amerika for 13 000–13 500 år siden. Den nye innsikten i det gamle folkets spisevaner er avdekket gjennom analyser av 83 steinredskaper som dukket opp på en gård i nærheten av Boulder i Colorado.

En snau halvmeter under bakken var det en helt ordinær bulldoser som brakte et av de viktigste funnene fra clovis-perioden opp i dagen. Samtlige steinredskaper er blitt biokjemisk analysert, og det avslørte proteinrester fra de nevnte dyrene. Det er likevel ikke mulig å si hvilke underarter av de respektive dyrene som proteinrestene stammer fra.

Det er første gang i historien at man finner rester av kamelprotein fra clovis-perioden, og bare én gang tidligere er det funnet hesteprotein på redskaper fra den tiden. I alt er det bare gjort en liten håndfull større funn av redskaper fra clovis-kulturen.

Kniv fra mesterens hånd

De 83 flintredskapene omfatter både kniver, økser og skrapeverktøy. Et av dem, en imponerende, dobbeltsidig oval kniv er så lik en tilsvarende kniv funnet i Yellowstone nasjonalpark at Douglas Bamforth, professor i antropologi ved University of Colorado i Boulder, er sikker på at begge knivene er lagd av den samme knivmakeren.

Ifølge Bamforth har ikke de 83 redskapene vært rørt på mange tusen år, og han er sikker på at de ble gjemt en stund etter at de ble tilvirket. Den eller de personene som gjemte dem, har sannsynligvis regnet med å dra tilbake og hente dem senere, men ble forhindret. Kanskje avgikk eieren ved døden før han rakk å hente ”verktøykassen”.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: