fossils together

Unikt fossil: Sjelden forening da døden inntraff

Ny type 3D-skanninger av sørafrikansk berg avslører to 250 millioner år gamle fossiler i tett favntak.

Et svært umake par gikk i døden i hverandres knugende nærhet for 250 millioner år siden. Et såret amfibium og et pattedyrlignende krypdyr befant seg samtidig i en underjordisk hule som brått ble oversvømt.

Begge dyrene mistet livet, men takket være en internasjonal gruppe forskere fra Sør-Afrika, Frankrike og Australia er dyrene nå funnet igjen som et bilde fra sekundet da de endte sitt liv.

3D-skannet en stein

I steinavleiringer i Karoo-bassenget i Sør-Afrika har forskere i årenes løp funnet massevis av huler med forsteinede dyr. De gjorde det oppsiktsvekkende funnet under et forsøk på å analysere disse fossilene. Med avansert røntgenteknologi 3D-skannet forskerne en steinprøve, og først oppdaget de en godt bevart Thrinaxodon som tilhører gruppen cynodonter – forløperen til nålevende pattedyr. Men til forskernes store overraskelse viste steinprøven seg å skjule enda en hemmelighet i form av et for lengst utdødd amfibium, en såkalt Broomistega.

Det salamanderlignende amfibiet hadde brukket ribbena og søkt tilflukt i hulen hos det pattedyrlignende krypdyret, trolig som følge av at det var svekket og sykt. Forskerne tror at det kjøttetende Thrinaxodon-dyret sannsynligvis befant seg i en slags dvalelignende tilstand, og at det derfor ikke la merke til den ubudne gjesten som derfor slapp å bli jaget ut igjen.

Vincent Fernandez

Paleontolog Vincent Fernandez ved institutt for evolusjonsstudier ved Wits University i Sør-Afrika undret seg da han fikk se skanningene: "Mest overrasket ble vi da bildene avslørte enda et tannsett som var helt annerledes enn det hos det pattedyrlignende reptilet," sier han.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: