Mammuth

Klimaendringer utryddet mammuten

Mammut-DNA fra Alaskas permafrost frikjenner mennesket for rovdrift på gigantene

23. mars 2010

Ullhåret mammut beitet på slettene i Nord-Amerika i en mye lengre periode enn hittil antatt. Dette blir avslørt av molekyler av arvemateriale (DNA) som har ligget bevart i permafrosten i Alaska.

Dermed er det pustet liv i en over 100 år gammel strid om hvorfor mammutene og en rekke andre store dyr døde ut omtrent på den tiden da istiden sluttet. I løpet av en forholdsvis kort periode forsvant hele to tredeler av de store pattedyrene i Nord- og Sør-Amerika, blant dem kjempedovendyret, sabelkatten og ullhåret neshorn.

Til nå har de fleste ment at mennesket var årsaken. De tidligste sporene etter mennesker i Nord-Amerika (Clovis-kulturen) er cirka 14 000 år gamle, og bare 1000 år senere fant man ikke flere benrester etter mammut. Det passer bra med at mennesket skulle ha utryddet mammuten.

Men dagens DNA-metoder er ikke avhengig av tenner eller benrester. DNA kan også finnes i rester av urin og avføring, og nettopp det har en gruppe forskere ledet av professor Eske Willerslev ved Københavns Universitet gjort. I små jordprøver fra utmarken i Alaska påviste de mammut-DNA som viser at dyrene eksisterte i ytterligere 2600 år i forhold til det man før har trodd. Hypotesene om menneskets jakt eller plutselige naturkatastrofer kan følgelig legges på hyllen for godt.

Det som gjenstår, er klimaendringene. Mammutene var åpenbart ikke i stand til å omstille seg til de raske væromslagene som kom samtidig med at istiden tok slutt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: