Paleontologists with Leviathan melvillei

Glupsk morderhval herjet i fortidens hav

En til nå ukjent hval hadde gapet fullt av opptil 36 cm lange tenner

13. desember 2010

Et av de største rovdyrene i verdenshistorien er funnet i Peru: et spermhvallignende dyr med enorme tenner. Forskerne døpte kjempen Leviathan melvillei til ære for for-fatteren Herman Melville som i 1851 skrev den kjente romanen ”Moby-Dick” om jakten på en svær rugg av en hvit spermhval.

Fossilet er 12–13 millioner år gammelt, og Olivier Lambert ved Institut Royal des Sciences Naturelles de Belgique i Brussel, Belgia, sier at morderhvalen den gangen konkurrerte med den 15 meter lange megalodon-haien om herredømmet i verdens hav.

Leviathan melvillei

Fortidshvalens enorme kjever var besatt med helt opptil 36 centimeter lange tenner, noe som gir Leviathan melvillei verdenshistoriens hittil mest fryktinngytende tannsett og bitt. Utstyrt med et slikt redskap kunne nok hvalen rive store byttedyr i småbiter.

Tooth from Leviathan melvillei

Forskerne visste allerede om slike tenner fra andre funn, men det var første gang de fant et kranium og kunne se hvilket dyr tennene stammet fra. Det gjenstår å finne en ryggrad og resten av dyret, men forskerne tror at hvalen var omkring 17 meter lang i likhet med vår tids største tannhval, spermhvalen. Imidlertid har spermhvalen tenner bare i underkjeven og må suge kjempeblekksprutene inn i gapet uten å bite, mens morderhvalen hadde tenner i både over- og underkjeven. Slitasjemerker på tennene viser at fortidshvalen har bitt og tygd som en ekstrem utgave av nåtidens spekkhuggere. Hvalen hadde ifølge forskerne en voldsom appetitt, og for å dekke et gigantisk energibehov, levde den trolig av andre store havdyr som spekkrike bardehvaler.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: