Angkor Wat 18/2014

Gammel graffiti oppdaget i Angkor Wat

Ny teknikk avdekker over 200 ukjente veggmalerier i tempelet Angkor Wat i Kambodsja. Veggmaleriene skal være fra det 16. århundret.

5. desember 2014

Det store Angkor Wat-tempelet i Kambodsja er utsmykket med vakker kunst fra 1100-tallet, og nå har enda 200 ukjente kunstverker dukket opp som ved et mirakel.

Arkeolog fant pigmenter på veggene i Angkor Wat

Under en utgravning i tempelområdet la den australske geologen Noel Hidalgo Tan tilfeldig merke til noen svake, svarte og hvite pigmenter som forekom på flere av veggene i tempelet.

Han fotograferte pigmentene og etterbehandlet bildene digitalt med et avansert bildebehandlingsprogram som avslørte at pigmentene i virkeligheten stammet fra flere århundrer gamle veggmalerier, en tidlig form for graffiti.

I det 16. århundret ble Angkor Wat bygd om og gjort til en buddhistisk helligdom. Ifølge Tan stammer veggmaleriene sannsynligvis fra denne perioden.

NASA-teknologi fremhever grafitti i Angkor Wat

Takket være en digital bildebehandlingsteknologi som er utviklet av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, er 200 veggmalerier igjen synlige. Teknologien fremhever og forsterker svake farger.

1: Bilde tatt med kraftig blits avslører spor av maling:

2: Etter bildebehandlingen trådte to elefanter tydelig frem:

Teknologi bevarer klodens fortidsminner

Restene etter fortiden holder ikke evig – men det gjør laserskannede 3D-modeller av dem. Les mer om høyteknologisk kulturbevaring her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: