British gold

Amatør fant kjempeskatt

1300 år gammelt gull i det hittil største funnet i Storbritannia

5. januar 2010

Fem kilo gull og nær 1,3 kilo sølv var beholdningen av edelt metall i skatten som nylig ble funnet i Staffordshire, et grevskap midt i Storbritannia. Den er en av de største arkeologiske skattene som noensinne er funnet i Storbritannia.

Den omfatter blant annet gullarbeider med edelstener og inskripsjoner og stammer trolig fra syvende eller åttende århundre. De fleste av de over 1500 gjenstandene stammer fra våpen og krigsutrustning.

Kostbart utsmykkede våpen

Funnet ble gjort av amatørarkeologen Terry Herbert da han undersøkte tomten til en kamerat med metalldetektor. Deretter overtok arkeologene ved Birmingham Museum and Art Gallery. Funnet har imponert forskerne, og ikke bare med omfanget.

Mange av gjenstandene er så overdådig utsmykket at arkeologene regner med at de må ha tilhørt en av dem med størst makt i datidens angelsaksiske kongedømme Mercia. Det gjelder bl.a. de 84 kårdeknappene og 71 kårdefestene som er lagd av gull med halvedelstenen granat innlagt. Den slags våpen var nok forbeholdt de rikeste og mektigste representantene for datidens krigersamfunn.

En av de mange gullgjenstandene bærer en bibelsk inskripsjon på latin som lyder: ”Stig opp, o Herre, og måtte dine fiender bli spredd og de som hater deg, bli fjernet fra ditt åsyn.”

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: