2016 TOP

10 ting som gjorde 2016 glimrende

Terrorisme, flyktningstrømmer, krig og klimakrise. Listen over tragiske hendelser i året som gikk, er lang som polarnatten – men hvis vi tar en kikk på vitenskapens verden, titter lyspunktene faktisk oppløftende ofte fram.

6. januar 2017 av Mikkel Skovbo

1. Forskerne oppdager tyngdebølger

Forestill deg å snappe opp ekkoet etter big bang eller etterdønningene fra to sorte hull som kolliderer en milliard lysår unna – og på den måten åpne et nytt vindu til universets fortid.

Det er mulighetene som åpner seg fra det store vitenskapelige gjennombruddet for 2016: den første målingen av tyngdebølger.

Denne overraskelsen kom i februar, og forskerne beviste dermed Einsteins mer enn 100 år gamle teori om tyngdebølger, som er en grunnstein i hans generelle relativitetsteori.

Tidligere har teleskopene våre bare kunnet plukke opp elektromagnetisk stråling fra verdensrommet, som lys og radiobølger. Nå får forskerne nå mulighet til å oppdage begivenheter som har skapt tyngdebølger – det vil si krusninger i romtiden – som for eksempel big bang.

2. Pandaen overlever!

Den er søt, fredelig – og ikke lenger truet.

Tidlig om våren gikk den store bambusbjørnen fra å være en «truet» til å være en «sårbar» dyreart, etter at bestanden vokste med 17 prosent over en periode på ti år. Den teller nå mer enn 1850 eksemplarer.

Økt kontroll med krypskyting og utvidelse av pandareservatene i det sentrale Kina – der det nå er 67 beskyttede områder – er årsakene.

3. Kunstig intelligens snuser opp kreft

Forestill deg at du har en sjelden kreftform som legene ikke klarer å behandle.

Det var situasjonen for en leukemi-rammet japanske kvinne – helt til IBMs intelligente dataprogram Watson fant ut at hun ble behandlet for feil type blodkreft.

Kunstig intelligens har også blitt brukt til å diagnostisere brystkreft med 99 prosent nøyaktighet i året som har gått – mer presist og raskere enn legene kan klare det selv.

4. Ebola-vaksinen kommer til Afrika

En vaksine som gir 100 prosent beskyttelse mot den verste av de fem ebola-variantene, ble beskrevet i The Lancet like før jul.

Vaksinen er blitt testet på nesten 6000 vestafrikanere som har hatt det dødelige viruset tett på livet. Ikke en eneste av dem fikk sykdommen.

Et lager på 300 000 vaksinasjonsdoser er allerede blitt etablert, selv om vaksinen – rVSV-EBOV – fortsatt ikke er endelig godkjent.

– Når det neste utbruddet kommer, er vi ikke lenger forsvarsløse, sier Marie-Paule Kieny fra Verdens helseorganisasjon til New York Times.

5. CO2-utslippene bremser opp

For tredje år på rad har utslippene av karbondioksid til atmosfæren holdt seg noenlunde i ro – på tross av en økonomisk vekst i verdn på 3 prosent.

Utslippene steg kraftig fram til 2014, da kurven flatet ut, og i 2016 ser det ut til at den gode utviklingen vil fortsette, med en minimal stigning på bare 0,2 prosent.

Forklaringen ligger først og fremst i de to enorme økonomiene Kina og USA, som begge har begynt å kutte i kullkraft til fordel for grønnere energikilder.

6. Verden lærer mer

93% av verdens barn fikk lære å lese og skrive i 2016 – og ni av ti barn gikk på skolen.

>> Sulten etter ny viten? Kjøp to utgaver av Illustrert Vitenskap for 69,50,-

På 1970-tallet var dette kun fem av ti barn, og i 1950 var 64 prosent av befolkningen i verden analfabeter.

I dag er mindre enn 15% analfabeter, og tallet faller hele tiden.

7. Verdens største havreservat sjøsettes

24 land og EU har avtalt å opprette et gigantisk havreservat, over dobbelt så stort som hele Frankrike, i Rosshavet utenfor Antarktis.

Reservatet skal beskytte opp mot 16.000 dyrearter, sikre bærekraftig fiske og opprettholde et økosystem som er med på å produsere ca. 75% næringsstoffene i verdenshavene.

Vernet gjelder i første omgang i 35 år og trer i kraft fra 1. desember 2017.

8. Ny kreftbehandling går til angrep

Immunterapi har vært i omløp i noen år, men i 2016 slo den lovende behandlingsformen igjennom for alvor.

Flere forsøk har hatt skyhøye helbredelsesprosenter, og forskerne har store forventninger til celleterapi i fremtiden.

Behandlingen går i korte trekk ut på å gi immunforsvaret en boost ved å kopiere og tilføre kroppen en hær av de cellene som er flinkest til å bekjempe kreften.

9. Tigerbestanden vokser

For første gang på 100 år steg antallet ville tigre.

Etter en voldsom nedgang på 97 prosent, fra 100 000 i begynnelsen av 1900-tallet til bare 3200 i 2010, lusker det nå 3890 stripete kattedyr rundt i Asia.

>> Fascinert av ville dyr? Bli med på havekspedisjon til Galápagos.

Verdens villmarksfond tilskriver tigerspranget bedre vern, bedre opptelling og naturlige stigninger i bestanden, særlig i India, Russland, Nepal og Bhutan.

10. Flysikkerheten tar helt av

2016 ble det nest beste året noen gang, med 325 dødsfall i den sivile lufttrafikken. Det er ett dødsfall per 10 769 230 passasjerer.

Siden opptellingen startet i 1942, har bare året 2013 vært bedre. Da ble 265 personer drept i flyulykker.

Det verste året på listen var 1972, da 2373 passasjerer omkom.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: