vildsvin fukushima TOP

Radioaktive villsvin herjer Fukushima-området

13.000 villsvin forurenset med radioaktive isotoper grynter herjende rundt i området omkring Fukushima-atomkraftverket i Japan. Antallet er steget med 330 prosent siden atomkatastrofen i 2011 – og det virker helt umulig å fjerne dem.

4. mai 2016 av Mikkel Skovbo

De raserer åkrene og formerer seg som – tja – villsvin.

Villsvinbestanden i det 1113 km2 store avsperrede område omkring Fukushima Dai-ichi-kjernekraftverket har eksplodert fra 3000 til 13.000 eksemplarer siden reaktor-nedsmeltningene i 2011

De radioaktive svina har begynt å ødelegge avlinger i områdene rundt katastrofesonen – skadene er allerede på 7,2 mill. kroner – og det er ikke enkelt å kvitte seg med den herjende svinehorden.

Villsvin fyller opp massegraver

Evakueringen av 200.000 japanere har gitt naturen fritt spillerom i det mennesketomme områder hvor de japanske villsvina nå gasser seg med planter som er forurenset med blant annet cesium-137.

Slike villsvin er ikke lenger spiselige for mennesker fordi det er for mye radioaktivitet i vevet. Selv om jegere kan redusere bestanden, er det et stort problem å kvitte seg med 1,2 mill. kilo villsvinkjøtt.

Natur for villsvin: Busker og trær sluker snart forlatte biler på en vei i nærheten av Fukushima-verket.

Det finnes tre massegraver til forurensede villsvin i byen Nihonmatsu, men de er snart fyllt til bristepunktet, og byen har ikke plass til å grave flere.

– Før eller senere må vi spørre folk flest om områder vi kan bruke, sier villsvinjegeren Tsuneo Saito til The Sunday Times.

Villsvin-forbrenning i sneglefart

En annen mulighet er å brenne alle villsvina.

Det ligger et – meget dyrt – forbrenningsanlegg i byen Soma, som kan filtrere ut radioaktivt materiale, slik at det ikke spres med røyken.

Kapasiteten til dette anlegget er imidlertid bare på tre svin om dagen – altså 1092 i året – så det vil ta nokså lang tid å kvitte seg med de 13.000 atombeistene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: