Vævermyren 1/2015

Vevermauren bygger boet med limpistoler lagd av egne larver

Naturen kryr av fabelaktige arkitekter. Se vevermauren, papirgeithamsen og termitten utfolde seg med mudder, spytt og silke.

15. desember 2014 av Morten Kjerside Poulsen

Mesterarkitekter er ikke bare forbeholdt menneskenes verden. Insektene kan i stor grad være med, noe disse tre artene tydelig viser.

  1. Vevermaurene

  2. Papirgeithamsene

  3. Termittene

1. Levende limpistoler monterer maurbo

Vevermaurenes bo henger høyt i trekronene og blir bygd av sammenlimte blader. Konstruksjonen skjer ved at noen maur trekker sammen bladene mens andre agerer festeklemmer.

I timevis sitter de side om side med bakbena festet på den ene bladkanten og kjevene klemt sammen rundt den andre mens de venter på det siste arbeidslaget – limpistolene.

I motsetning til voksne individer spinner maurlarvene silke. Arbeideren holder larven med kjevene og fører den frem og tilbake.

Imens spinner larven en silketråd som limer sammen bladkantene, noe som til slutt skaper det kunstigferdige maurboet:

2. Vepser bygger geometrisk mesterverk

Papirgeithamsens bo er bygd av en papiraktig masse som består av gjennomtygde trespon og spytt. Dronningen bygger den første cellekaken, men når det første kullet med arbeidere er klekket, overtar de byggingen av vepsebolet som kan bli opptil 50 cm bredt og ta 5000 individer.

I videoen har vepsene bygd opp bolet mot et vindu, noe som gir et unikt tverrsnitt av den summende vepsekolonien:

3. Termitter bruker klimaanlegg

Sett utenfra er katedraltermittenes tue blant de mest spektakulære i naturens verden, og innvendig er katedralene om mulig enda mer enestående: Under det steinharde, robuste skallet er tuen utstyrt med et særdeles velfungerende klimaanlegg med ventilasjonssjakter og luftehull som regulerer temperatur og luftfuktighet.

Anlegget sikrer de to–tre millioner beboerne et behagelig og konstant inneklima på rundt 30 grader C, også selv om det er betydelig varmere eller kaldere utenfor.

Bli med BBC og David Attenborough på oppdagerferd i termittkatedralen:

Kom helt innpå naturens fremste arkitekter

Illustrert Vitenskap tar deg med ned i præriehundenes underjordiske byer og opp i gartnerfuglenes sosiale boligbygging i den store artikkelen om dyrenes superarkitekter:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: