Bitt_deltakrokodille

Dyr du ikke vil ende i gapet på

Dyr flår, flenger, knuser og knaser med sitt dødelige bitt. Se hvilke dyr som har verdens hardeste bitt – og hvordan de utnytter kjevekraften.

15. september 2015 av Karine Kirkebæk og Bjørn Bojesen

En ting er frykten for å bli bitt av en hund. Noe helt annet er det å få knust beina av en en nilkrokodille eller bli revet i filler av en hvithai. Stirr rett inn i gapet på de fem dyrene som kan skryte av verdens hardeste bitt.

Verdens hardeste bitt 1: deltakrokodillen

På førsteplass med verdens hardeste bitt finner man deltakrokodillen. Den har en utrolig bittstyrke på opptil 3510 kg.

Mordermaskinen holder til i Sørøst-Asia og Nord-Australia, der den med sine opptil ni centimeter lange tenner gjør vannene usikre. Kosten består av fisk, vannskilpadder, bøfler og villsvin.

Jaktteknikken er enkel: Det store beistet trekker landdyr ned under vann til de drukner.

Verdens hardeste bitt 2: nilkrokodillen

Nilens konge knuser beina på ofrene. Nilkrokodillen holder til i Afrika, der den tilbringer store deler av dagen med å sole seg på bredden av elver og innsjøer. Men om natten glir den ut i vannet på jakt, og det eneste man kan se, er øynene som stikker opp over vannspeilet.

Når f.eks. en sebra kommer ned for å slukke tørsten, tar nilkrokodillen tak i offeret med kjevene sine med en kraft på 2268 kg. Bittet er så kraftig at det kan knuse et skilpaddeskall.

Tannsettet hos en nilkrokodille.

Verdens hardeste bitt 3: hvithaien

På tredjeplass finner man den berømte og beryktede hvithaien. Den overrumpler byttedyrene – fisk, seler og delfiner – like ved havflaten. Bittet på 1875 kg tar straks livet av smådyr. Større dyr dreper den ved å bite og rive av kjøttstykker til de forblør.

Hvithaien flår ofrene sine.

Verdens hardeste bitt 4: alligatoren

Det er en ulekker fetter som inntar fjerdeplassen. Den amerikanske alligatoren lever i ferskvannsområder, hvor den eter fisk, frosk, gnagere, hjort, villsvin, slanger og husdyr. Den har en bittstyrke på 964 kg, som i seg selv kan være dødelig.

Alligatorkjeften er imidlertid også full av bakterier, så hvis byttedyret er så heldig å unnslippe, er risikoen for å dø av en farlig infeksjon stor.

Alligatoren har ikke bare et av verdens hardeste bitt – den er også giftig.

Verdens hardeste bitt 5: flodhesten

På femteplass finner vi listens eneste planteeter. Men ikke en hvilken som helst planteeter, den er verdens mest aggressive planteeter!

For det meste bruker flodhesten de kraftige kjevene til å bite over gress, men hvis den blir provosert eller vil irettesette rivaliserende hanner, utnytter den hele bittstyrken på 826 kg.

Bittet er særdeles hardt fordi flodhesten kan åpne gapet 150 grader.

Flodhesten er listens eneste planteeter.

Verdens hardeste bitt for viderekomne

Få hele topp 10 over verdens hardeste bitt og les bl.a. om hvordan hyenen biter fra seg i konkurransen mot både løven og isbjørnen:

BITENDE FAKTA

Tallene angir de hardeste bittene målt av biologer eller beregnet for de forskjellige artene. I denne artikkelen er alle bittstyrkene omregnet fra newton til kilo. Et menneskes bittstyrke er ca. 80 kilo.

Underholdende og lærerik lesning for hele familien

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: