Diving in tunnel

Tunnel under ferieøy skjuler ukjente dyr

Ny krepseart dukket frem fra mørket i verdens lengste lavatunnel under Lanzarote

17. februar 2010

Når biologene jakter på nye dyrearter, er neppe en travel ferieøy det første stedet de leter. Men det burde det kanskje vært. Et nytt funn på Lanzarote har uansett bevist at stedet kan ha spennende ting å by på. For der opp-daget nemlig en forskergruppe fra blant annet veterinærhøyskolen i Hannover en hittil ukjent hulekrepseart.

Det lille dyret med det store navnet Speleonectes atlantida lever i en tunnel under havflaten, som oppsto da vulkanen Monte Corona hadde utbrudd for cirka 20 000 år siden. Flytende lava flommet ned fjellsiden og ut i vannet der den størknet og skapte et hult rør. Tunnelen heter Túnel de la Atlántida og er cirka 1500 meter lang, noe som gjør den til verdens lengste undersjøiske lavatunnel.

Krepseart med lange antenner

Den nye krepsearten, som mest ligner et tusenben, er 10–20 mm lang og mangler øyne fordi det er stummende mørkt i tunnelen. I stedet har den lange antenner som står ut fra hodet, og langs kroppen vokser det tett med følsomme hår. Med klørne kan den samle opp mikroskopisk mat, men også gå til angrep på byttedyr som er dobbelt så store som den selv. I et mørkt undersjøisk hulemiljø må man være i stand til å ete uansett hva det måtte være man møter på sin vei, konstaterer forskerne.

Dyret ligner ganske mye på Speleonectes ondinae som er den eneste andre såkalte remipeden som bor i lavatunnelen. De øvrige 20 kjente remipedene bor i Karibia, og når det nå finnes to på Kanariøyene, er det et tegn på at remipedene har et felles opphav som levde for cirka 200 millioner år siden da kontinentalplatene begynte å drive fra hverandre.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: