Malariamygg

Topp 10: Verdens farligste dyr

Vi kårer verdens farligste dyr blant 10 skumle kandidater. Er du enig i vurderingen? Avgi din stemme i stemmeboksen.

29. april 2013

Illustrert Vitenskap har sett på 10 kandidater til tittelen som Verdens farligste dyr og kårer etter vår oppfatning det mest dødbringende.

Er du enig i vurderingen? Slipp en stemme i stemmeboksen her

Les om vinneren her – og last ned hele topp 10 under.

Malariamygg

Antall døde: 1,5 millioner per år Verdens farligste dyr er bare 16 mm langt og veier maks 2,5 milligram. Med ett stikk overfører malariamyggen dødelige parasitter fra menneske til menneske. Årlig blir 270 millioner smittet med malaria, og 90 prosent av dem som dør av infeksjonssykdommen, er små barn som ennå ikke har et immunsystem som er robust nok til å isolere infeksjonen.

Hunnmyggen sprer malariaparasittene ved å stikke mennesker og dyr - mest om kvelden og om natten - fordi den må ha blod til modning av eggene. Hvis myggen er bærer av parasitten, overfører hun den fra sin egen mage via spyttet til offerorganismen der parasitten formerer seg videre i blodbanen.

Det er flere forskjellige typer malariamygg, og de lever i hovedsak i tropiske og subtropiske strøk. Men ny forskning tyder på at de globale klimaendringene etter hvert vil gi myggen mulighet til å trekke lenger nordover.

Se de øvrige 9 kandidatene

For abonnenter: Se de 9 øvrige kandidatene på listen ved å laste ned artikkelen i sin helhet fra Illustrert Vitenskap nr. 8/2013 som PDF.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: