wise tiger

Tigeren klokest blant kattene

Ny kraniemåling ved University of Oxford motsier teorien om at sosiale dyr har størst hjerne

18. mars 2010

Tigeren har større hjerne og dermed trolig også større mental kapasitet enn de andre store kattene – løven, leoparden og jaguaren. Uttrykt med tall er tigerhjernen 16 prosent større enn løvehjernen når man måler dyr med like store kranier. Det skyldes at tigerkraniet er skapt slik at det er plass til mer hjerne.

Kraniemålingen ble gjort av en gruppe forskere ved University of Oxford. Forskerne målte både lengden av kraniet fra bakkant til fremste punkt samt selve hulrommet i kraniet der hjernen befinner seg. Målingene avslørte at løver, jaguarer og leoparder hadde like store hjerner når man tok hensyn til dyrenes ulike størrelser, mens tigrene hadde plass til flere av de små grå.

Oppdagelsen overrasket forskerne som dermed måtte vinke farvel til det generelle synet på at sosiale dyr, blant annet løver, har større hjerner enn dyr som tigeren, som stort sett lever alene. Det ser ikke ut til å være noen sammenheng mellom dyrets sosiale evner og hjernens størrelse.

Forskerne vet at de store kattene har en felles stamfar som oppsto for 3,7 millioner år siden, men det er uvisst hvorfor tigeren utviklet den største hjernen. Neste skritt er å undersøke hvilke deler av tigerhjernen som er større enn på de andre kattene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: