Superhelte X-Men TOP

Dyreriket matcher filmverdenens superhelter

I den nye kinofilmen «X-Men: Apocalypse» skifter superhelter kroppsfarge, regenerere lemmer og dreper med sjokkbølger. Det høres ut som fri fantasi, men hvis vi ser på dyrenes verden, står superheltene nærmest i kø.

10. mai 2016 av Lars Thomas og Therese Zillmer

Det er mulig at de aldri får en Oscar for «beste animasjon» eller «beste spesialeffekter», men naturens egne superhelter – dyrene – trenger ikke noen stjerneregissør for å levere effektive prestasjoner.

Se bare hvordan flere arter enkelt hamler opp med superheltene i «X-Men».

Iceman – den nordamerikanske skogfrosken

Iceman tåler ekstreme kuldegrader og kan lage is.

Den nordamerikanske skogfrosken tåler til sammenligning at helt opptil 85 prosent av væsken i kroppen fryser til is. Alle kroppsfunksjoner går i stå, men når den tiner opp, lever den videre som før.

Froskens utrolige kuldetoleranse skyldes et høyt innhold av organisk frostbeskyttelse i cellene.

Apocalypse – axolotl

Evnen til å regenerere lemmer som har gått tapt, er ikke forbeholdt X-Mens Apocalypse. Salamanderen axolotl kan blant annet regenerere hele beinet hvis den mister det.

Cellene rundt såret deler seg med lynets hastighet og danner vevet i et nytt bein. Skader på ryggraden og ryggmargen kan den også håndtere.

Cyclops – paddeiguan

Cyclops skyter optisk stråling ut av øynene, men den amerikanske paddeiguanen kan også få det til å glimte rødt fra øynene.

Iguanen pumper blod inn i spesielle blodkar, helt til trykket er så høy at blodet sendes ut i stråler. Strålene inneholder bitre og sviende stoffer, som holder fienden unna.

Havok – pistolreke

Med sin evne til å suge opp energi og sende den ut som trykkbølger er Havok en av de mest destruktive i X-Men.

Her kan pistolreken imidlertid holde følge. Med sine 5000 grader varme trykkbølger nedlegger den selv store fisker.

Trykkbølgen kommer fra pistolrekens klosaks, som er ekstremt kraftig. Når den smekker sammen, dannes en boble som – når den brister – får temperaturen til å stige voldsomt og avgir et brak på over 220 desibel.

Møt flere av naturens superhelter

Kameleonblekkspruten står heller ikke tilbake for forkledningseksperten Mystique fra X-Men. Den forvandler seg til en slange eller en stein. Og Wolverine kan være misunnelig på den vestafrikanske hårfroskens naturlige evner med klørne. Du kan lese om alle sammen her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: