Underwater arthropod

Snåle havdyr påvist

Fisk som går og kjøttetende svamp funnet utenfor Indonesia-kysten.

Etter et syv ukers tokt har forskere fra USA og Indonesia funnet rundt 40 nye arter koraller og 50 andre nye arter snegler, sjøagurker, skjell, sjøanemoner, fisk og reker på havbunnen utenfor kysten av Indonesia.

Herkules

100 timers bildeopptak og 100 000 fotografier viser at området blant annet huser en fisk som ”går” på havbunnen, og en blomsterlignende svamp med stikkende, klebrige nåler.

Forskningstoktet kartla 54 000 kvadratkilometer havbunn (cirka 10 prosent mer enn hele Finnmark fylke i utstrekning) med dyp fra 240 til 1600 meter. Selve utforskingen sto det fjernstyrte dykkerfartøyet Lille Herkules for. Det gjorde 72 pliktoppfyllende dykk i vitenskapens tjeneste og sendte data til morskipet og til forskernes datamaskiner ved amerikanske og indonesiske universiteter.

Coffin fish

Fartøyet filmet både 6000 år gamle koraller, gigantiske havedderkopper med en diameter på 20 centimeter, sjøliljer som er sjeldne alle andre steder og noe som lignet på et blomsterbed, men som viste seg å være en slags nålepiggete kjøttetende svamp.

Sea fungus

Ifølge forskerne vil det ta mange måneder og kanskje også år å analysere alle dataene fra ekspedisjonen og endelig avgjøre nøyaktig hvor mange nye arter det er snakk om.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: