Gopler er livsfarlige

3 maneter som kan drepe deg

Havet er fullt av maneter i ulike størrelser og farger. Mange av dem er helt harmløse, men noen er væpnet med de kraftigste giftstoffene som er kjent i naturen. Her er tre maneter du bør unngå i ferien.

15. juni 2016 av Martin Bernth og Lars Thomas

Vannmaneter og brennmaneter er kanskje ikke verdens mest spennende dyr.

Men noen av artsfellene deres er livsfarlige. De små nålene på trådene borer seg gjennom huden og sprøyter inn giften sin, og det kan få svømmere til å besvime av smerte.

Her tre maneter du definitivt bør svømme i en stor bue rundt:

1. Krigsskip drukner deg

Det portugisiske krigsskipet svømmer ikke selv, men blåser tilfeldig rundt med vinden. Det kraftige stikket har forårsaket dødsfall, ofte fordi ofrene besvimer og drukner på grunn av smertene.

Den er svært utbredt og lever i havoverflaten i tropiske og subtropiske områder.

2. Sjøveps krever akutt behandling

Sjøvepsens stikk er ekstremt smertefullt. Giften er sterk nok til å drepe et menneske hvis ikke offeret får umiddelbar behandling. Minst 65 personer er døde på grunn av sjøveps i Australia.

Denne maneten finnes i farvannene mellom det nordlige Australia og Sørøst-Asia.

3. Irukandji stopper hjertet

Irukandjier er små, glassklare maneter. De blir bare et par centimeter lange og lever i tropiske farvann ved nordkysten av Australia. Flere eksemplarer er imidlertid funnet i Nordsjøen og Middelhavet.

Giften regnes som den kraftigste i naturen og kan gi hjerneblødning og hjertestans. Selv store doser smertestillende medisiner er hjelpeløse mot de enorme smertene.

Maneter er også elitesvømmere

De enkle geleklumpene har i det hele tatt mange overraskelser på lager. Nå nylig har forskere oppdaget av manetene svømmer med en ekstremt effektiv teknikk.

Du kan lese mer om denne oppdagelsen, og mye annet, her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: