Jellyfish illustration

Maneter avløser rovfisken

Primitiv jaktteknikk har vist seg så effektiv at manetene kan overta alle verdens hav.

29. august 2012

I takt med at overfiske og et ødelagt havmiljø mange steder har betydd en dramatisk nedgang i fiskebestanden, har manetene klart å overta rovfiskenes økologiske nisje.

Den spanske biologen José Luis Acuña har studert de dvaske havdyrenes evne til å fange inn plankton fra havet, noe de viser seg å gjøre minst like bra som fiskene – og bedre enn krepsdyrene.

Resultatene er overraskende, for mens fiskene tar i bruk et godt utviklet syn og går direkte etter et bytte, filtrerer manetene bare vannet som strømmer forbi gjennom tentaklene.

Selv om manetene svømmer nokså langsomt og følgelig ikke kan dekke et like stort jaktområde som fiskene, forbedrer de sin konkurranseevne gjennom det lave energiforbruket. Fordi manetene består av over 95 prosent vann, inneholder de minimalt av organisk stoff og klarer seg med et lavere stoffskifte enn fiskene.

Det gjør at de blir opptil to meter i diameter og kan utvikle 30 meter lange tentakler som effektivt filtrerer plankton fra store vannmasser. Når vi også vet at formering er en spesialitet blant manetene, kan de snart overta fiskenes rolle som havets mest betydningsfulle rovdyr og gjøre sjøvannet tykt som gelé.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: