Baby seal

Hvorfor har selene helt svarte øyne?

En sel mangler pupiller, sies det. Kan det stemme? Og hvordan kan øynene deres virke like bra i vann som på land?

8. september 2010

Selene har både iris og pupill, og de bruker øynene som alle andre. Når øynene ser svarte ut, skyldes det rett og slett at irisen er så mørk at den ser ut til å gå i ett med pupillen.

Selenes liv, som tilbringes både i vann og på land, stiller spesielle krav til synet. Evolusjonen har sørget for at selene, som egentlig stammer fra rovdyr som levde på land, har måttet utvikle en rekke tilpasninger til et liv delvis i vann. Det har medført en flat hornhinne som virker som et vindu der lyset brytes nesten likt i begge elementer. Overgangen fra vann til luft er et stort optisk problem fordi lyset brytes kraftig fra luften til et væskefylt øye, mens det nesten ikke brytes i det hele tatt fra vann til øyevæsken.

Da de første virveldyrene krøp på land for cirka 375 millioner år siden, kunne de se under vann, men ble nærsynte på land. Landlevende virveldyr løste problemet blant annet med en flatere linse, slik at lysbrytningen avtar. Da selenes forfedre dro andre veien, fikk de det motsatte problemet. De ble langsynte under vann.

For å korrigere for dårlig syn under vann har selenes øyne utviklet en nesten rund linse som medfører dårligere syn på land. Selenes iris og flate hornhinne veier til en viss grad opp for det. Irisen har mange blodkar og muskler, så pupillens størrelse kan klare en voldsom variasjon fra ørliten i det skarpe lyset på land til enorme tallerkener som nesten fyller hele øyet på sel som dykker.

Flat hornhinne

Mange av selens nære slektninger har også flat hornhinne som gjør synsforskjellen mindre mellom land og vann. Blant andre disse:

-Hvalrossen

-Sjøelefanten

-Sjøleoparden

-Sjøløven

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: