whale cutting

Vitenskapens verste jobber: Hvaloppskjærer

Biologer skjærer i råttent og stinkende hvalkjøtt i håp om å kunne avsløre hvalenes dødshistorie

20. november 2013 av Antje Gerd Poulsen

Lukten av råtten fisk – selv et lite streif – er overveldende, men likevel ingenting mot stanken av en råtten hval. Likevel fins det folk som ikke bare utsetter seg for lukten i timesvis, men også påtar seg å skjære opp dyret, slik at de får illeluktende hvalblod og –olie smurt langt oppover ben og armer.

Hvaler får dødsattest

Overalt i verden der hvaler nå og da strander og dør, rykker hval-oppskjærerne ut. Det er som regel et lag bestående av marinbiologer med hjelpere som vet nøyaktig hvordan de skal gripe oppgaven an. De kommer fra universiteter, akvarier eller andre forskningsinstitutter og har oppskrift for jobben.

Iført gummidrakt og med lange kniver skjærer de først store remser av hvalen før de skjærer ut organene og tar prøver av dem for deretter å studere dem i laboratoriet og utstede en dødsattest. Hver strandet hval bidrar på den måten til videnskapen.

Lukten av råtten hval

Det hender også at laget tar livet av en strandet hval for at den ikke skal lide en langsom død. Hvaloppskjærerne kommer selv til å stinke råtten hval – en lukt man ikke uten videre kan vaske vekk.

Se en hvals mage eksplodere i Nederland april 2013

Les mer: Vitenskapens verste jobber

Les artikkelen i Illustrert Vitenskap nr. 18/2013. Som abonnent på bladet kan du laste den ned ved knappen nedenfor.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: