Whale mouth

Nervebunt lukker hvalens fulle gap

Forskere har funnet et geléaktig sanseorgan i finnhvalens kjever

24. oktober 2012

Først skjønte ikke de amerikanske forskerne ved blant annet Smithsonians National Museum of Natural History meningen med den underlige vevklumpen som de nylig fant i magen på en finnhval.

Den lett dissende kulen stor som en grapefrukt har nå vist seg å være et sanseorgan som hjelper finnhvalen med å åpne og lukke gapet slik at den får i seg mest mulig nødvendig føde.

Finnhvalen jakter ved å suge enorme mengder vann inn i gapet og filtrere fra krill og småfisk når vannet slippes ut igjen. Da er det avgjørende for hvalen hvordan den beveger kjevene både når den trekker inn vann og når den lukker gapet igjen.

Sanseorganet sitter i haken mellom finnhvalens to kjevespisser. Når kjevene begynner å bevege seg, blir det registrert av sanseorganet, og når det er et passe stort kvantum krill i gapet, sender sanseorganet beskjed til hjernen om at dyret bør lukke kjevene. Forskerne tror også at sanseorganet registrerer når hvalens elastiske halspose utvider seg i takt med at den tar inn vann og mat før den begynner å filtrere fra krillen.

Funnet av sanseorganet gjør det lettere for forskerne å forstå hvordan finnhvalene kan klare å finne mat nok til å kunne opprettholde sin enorme størrelse.

Ordboken

*Krill: *Norsk ord for hvalføde. Maten består av små rekelignende lyskreps som lever i havet rundt Antarktis.

Balaenopteridae: **Det latinske navnet på familien av finnhvaler som hører inn under bardehvalene. Familien består av artene blåhval, finnhval, knølhval, vågehval, brydehval og seihval.******

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: