Counting whales

Forskere teller hvaler fra rommet

Ved hjelp av satellittbilder kan forskere nå telle hvaler fra rommet. Opptellingen av Jordens største havdyr skal gi oss mer viten om miljøforandringer og dyrebestand.

22. mai 2014

Satellittbilder av Jorden er noe vi oftest tenker oss skal dekke hele planeten, der detaljene må vike av hensyn til helheten. Borte er mennesker og småstein, og for den saks skyld hvalene.

Teller hvaler automatisk

Nå kan en ny metode gjøre det enklere for forskerne å holde øye med Jordens største havdyr. Ved å ta uhyre høyoppløselige satellittbilder og deretter analysere dem automatisk ved hjelp av et bildebehandlingsprogram, kan systemet finne hvaler med 90 prosents sikkerhet.

Overvåkingen av hvaler blir billigere

Nå må forskerne telle dyrene manuelt inne fra kysten eller fra dekket på skip. Det er en langsom, kostbar og ofte fysisk krevende prosess. Testen av et automatisk system basert på satellittbilder lover godt for hvalovervåkingen. Et mye større område kan nå dekkes til en langt lavere pris fordi en ny generasjon satellitter kan se objekter helt ned til 50 centimeters størrelse.

Hvalbilder

Hvalbildene som ble tatt av WorldView-2-satellitten, ligner små prikker i havet, men har nok detaljer til at hvalene kan telles.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: