dolphin talking

Delfiner bruker navn på hverandre

Ny forskning viser at delfiner kan presentere seg for hverandre og rope på andre delfiner i flokken. Hvis en delfinmor f.eks. er blitt borte for ungen sin, svømmer hun rundt og roper på den med ungens spesielle signaturfløyt.

28. august 2013 av Lars Thomas

Hver delfin har sitt eget signaturfløyt

Forskere har lenge visst at delfiner har hvert sitt signaturfløyt, et spesielt signal som de innleder sine lange lydserier med. Men selv om forskerne har hatt mistanke om at man med litt godvilje kunne sammenligne fløytesignalet med et navn, kunne ingen bevise det. Først i 2013 har det lykkes en gruppe forskere fra Skottland å vise at i hvert fall medlemmer av delfinarten tumlere roper på hverandre ved navn.

Mødrene navngir ungene

Dyrene lærer signaturkallet av mødrene – de blir navngitt kan man si. Siden bruker de navnet til å presentere seg og rope på andre delfiner. Hvis to individer f.eks. blir borte for hverandre, svømmer de rundt og roper på hverandre. Kontakten er spesielt viktig mellom voksne hunner og ungene deres, men også mellom voksne hanner som kan være nære venner, og som bare nødig slipper hverandre av syne.

Delfiner er ekstremt gode til å etterligne lyder

Delfiner er uhyre flinke til å ape etter hverandres lyder, og de gjør det med så stor presisjon at det selv med vitenskapelige instrumenter kan være vanskelig å se om det er en delfin som presenterer seg, eller en annen som roper på den.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: