Kan man blive slugt af en bardehval?

Kan en bardehval bli kvalt?

En bardehval svelger maten gjennom dyrerikets største spiserør – som kan være på størrelse med en basketball. Men kan en bardehval sette lunsjen i halsen?

31. mai 2016

Bardehvaler har ikke den store risikoen for at noe setter seg fast i luftveier eller spiserør. Spiserøret kan ikke strekkes nok til at noe kan bli klemt fast, og inneholder godt med smøring.

De store bardehvalene er blant de største organismene som har levd på jorden, men samtidig lever de av veldig små organismer som krill og reker.

Denne typen bytte finnes i så store mengder at det ikke er noe problem å bli mett, hvis man kan utvikle en teknikk for å fange dem.

En bardehval har ikke tenner

Og det er akkurat det bardehvalene har gjort. De har ikke tenner, men enorme, frynsete barder som filtrerer alle spiselige partikler ut av sjøvannet.

En bardehval filtrerer maten med bardene når den spiser.

Hvalene leter aktivt etter en stim småfisk eller krill. Så tar de seg en skikkelig munnfull, presser ut vannet og sluker de dyrene som blir igjen.

Spiserøret er basketball-stort

Hvalene trenger ikke et stort halshull når de lever av små byttedyr. Størrelsen går fra en grapefrukt til en basketball.

De bardehvalene som stort sett lever av fisk, har de største spiserørene. Er det noe stort som havner i munnen, spytter hvalen det ut igjen.

I motsetning til tannhvaler har bardehvaler to blåsehull på hodet. Disse hullene svarer til nesebor hos andre dyr og er forbundet med luftrøret.

Slik spiser en bardehval

Bardehvaler har ikke tenner. I stedet har de såkalte barder, som er lange, frynsete folder som henger ned i munnhulen fra ganen. Bardene fungerer som en stor sil. 1. Når en hval vil ta en munnfull mat, åpner den først gapet slik at vannet og innholdet av spiselige smådyr suges inn i munnen. 2. Etter at munnen har blitt fylt med vann – det kan være tusenvis av liter – løfter hvalen tungen og presser vannet ut gjennom bardene. 3. Det spiselige innholdet i vannet henger nå fast i frynsene langs kanten av bardene, og hvalen kan nå lett svelge maten.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: