whale shark

Hvalhaiens størrelse finmåles med laserkamera

Forskere fra Australia har utviklet en ny metode til å måle den enorme hvalhaien.

30. mai 2011

Den gigantiske hvalhaien (Rhincodon typus) er verdens største fisk. Med vanlige målemetoder har man anslått at den kan bli opptil 20 meter lang.

Men måleresultatene har lidd av betydelige feilmarginer fordi de blant annet har bestått i at erfarne forskere har vurdert størrelsen ut fra fotografier eller etter å ha dykket med fiskene.

Usikkerheten kan være et tilbakelagt stadium, for nå har forskere ved bl.a. University of Queensland i Australia utviklet en ny målemetode for de enorme dyrene. Metoden kalles laserfotogrammetri og består av et kamerasystem der to grønne laserpekere er festet til en metallskinne med nøyaktig 50 centimeters avstand og med et undervannskamera midt mellom dem på skinnen.

Deretter må en dykker holde seg på cirka fem meters hold fra en fritt svømmende hvalhai og ta et foto av en del av dyret der det vises to grønne laserprikker.

Ved å ta mange overlappende bilder av hele fisken ender man med en nøyaktig måling av lengden fordi de to grønne prikkene brukes som målestokk.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: